Uživajte u dezertima i kada ste na dijeti

Jedan od mitova vezan za ishranu glasi da svaki slatkiš koji pojedete „resetuje“ dijetu, odnosno da sve što je postignuto pada u vodu ako uzmete parče torte. Međutim, upravo obrnuto je slučaj, jer slatkiš može biti ključni sastojak uspešne dijete.

Teško je odoleti parčetu tek ispečenog kolača ili torte, a pravi ljubitelji slatkiša uglavnom i ne jedu druge dezerte sem ručno pravljenih, bilo da je reč o kolačima, čokoladi ili sladoledu. I nutricionisti se slažu da treba jesti što kvalitetnije slatkiše, jer sa industrijskim slatkišima konzument je na trostrukom gubitku – ukusi su veštački, puni su aditiva, a kalorijska vrednost im je ogromna. Ostaje samo pitanje koliko često je moguće uživati u dezertima ako želimo da održimo lepu liniju. Stavovi stručnjaka se razlikuju po tom pitanju, ali sve je više onih koji uviđaju da dezerti mogu biti deo ishrane koja vodi ne samo ka održavanju, već i ka postepenom gubitku kilaže, i to čak i kada se u njima uživa svaki dan. 

Kolač uz doručak

Osvrnimo se prvo na istraživnje iz Izraela, u okviru koga su ispitanici tokom četiri meseca jeli isključivo unapred određene porcije koje su sadržale 1600 kalorija za muškarce i 1400 kalorija za žene. Prva grupa imala je klasičnu redukovanu ishranu, sa vrlo laganim doručkom, obilnijim ručkom i laganom večerom. Ispitanici u ovoj grupi smršali su čak 12 kilograma za 16 nedelja, međutim tokom naredna četiri meseca posle ispitivanja, kada su jeli šta su hteli, vratili su u proseku šest kilograma, odnosno uglavnom nisu uspeli da usvoje naviku da unose manje kalorija.

Druga grupa ispitanika imala je jači doručak, i to sa dezertom koji su činili kolači ili krofne, a potom vrlo lagani ručak i večeru, odnosno skoro polovina kalorija bila je koncentrisana u doručku. Budući da je ukupna dnevna količina kalorija bila ista, i članovi ove grupe izgubili su prosečno po 12 kilograma za 16 nedelja, međutim oni nakon istraživanja nisu povratili kilažu! Ispitanici su se sasvim navikli na unos od 1400 tj. 1600 kalorija dnevno, naravno uključujući slatkiš za doručak. Evidentno je da je druga grupa imala manji osećaj prisilnosti dijete, tj. pošto su mogli da jedu slatko nisu osećali da im je nešto oduzeto i u toj meri su se lako navikli na novi režim, da su nastavili da ga praktikuju. 

Birajte dezert, pa ostatak obroka

Jedno od najzanimljivijih novih istraživanja sprovedeno je u Meksiku, na tehničkom fakultetu koji poseduje restoran za studente. Svakoga dana studenti su imali kolač ili voće kao opcije za dezert, pri čemu su prvo birali dezert a tek potom glavno jelo. Ispostavilo se da su studenti koji su birali kolač potom birali manje kalorično glavno jelo, tako da su prilikom svakog ručka uzimali ukupno manje kalorija od studenata koji su birali voće, jer su oni uz voće uglavnom birali kalorično jelo. Ovaj eksperiment pokazao je da su ljubitelji slatkiša makar i malo brinu od isharni spremni da smanje količinu slane hrane koju uzimaju ako mogu da dobiju nešto slatko, i da pritom tako mogu održati optimalan dnevni unos kalorija. 

Brojte kalorije a ne slatkiše

Osim ova dva vrlo originalna pristupa, koji podrazumevaju slatkiš uz doručak ili slatkiš uz lakši ručak, postoji i nekoliko drugih, bolje poznatih opcija za uklapanje slatkiša u dijetalnu ishranu. Najjednostavnije rešenje je brojanje kalorija. Sve što je potrebno jeste da iskusan trener ili nutricionista na osnovu uvida u nedeljni ritam aktivnosti proceni vaš prosečan dnevni utrošak kalorija. To je teško moguće dobro proceniti iz jednog razgovora ako vas stručnjak ne poznaje, jer utrošak može varirati od 1800 pa sve do 3200 kalorija dnevno za muškarce, a cilj dijete je da se odredi unos koji je 15-35% ispod potrošnje, kako bi osoba bila u kalorijskom deficitu, što znači momentalno mršavljenje. 

Ko se pridržava svog dnevnog cilja slobodno može da pojede i kolač, samo je važno da svakog dana prvo unese dovoljno proteina i masti, pa kada zadovolji te potrebe može od preostalih dozvoljenih kalorija za taj dan da pojede i kolač. Neko ko se pridržava ove strategije brzo će uvideti da komad čokoladne torte nosi 400 kalorija i možda će se odlučiti da sa nekim podeli parče, da bi lakše uklopio kalorije u svoj dnevni unos, ali i dalje je savršeno moguće mršaviti i jesti slatko, čak i svakog dana. Torte i kolači od čokolade bez šećera imaju daleko manje kalorija, čak i manje od 200 po porciji. 

Ručno pravljene čokolade, proteinski šejkovi, veganski kolači i mnogi drugi slatkiši sa smanjenom količinom kalorija su posebno zahvalni kada se drži dijeta zasnovana na fiksnom dnevnom unosu kalorija. Svi kolači i čokolade čiji je osnovni sastojak čist kakao puter imaju smanjenu količinu kalorija, jer ne moraju intenzivno da koriste dodatni šećer kako bi se postigao dobar ukus. 

Najmanje goje oni slatkiši koji imaju smanjenu količinu šećera i smanjenu količinu masti, posebno oni koji koriste najkvalitetniju biljnu pavlaku

Prime Consulting nudi brojne sastojke za kreiranje savršenih torti i kolača smanjene kalorijske vrednosti. Pun  asortiman možete pogledati na našem sajtu, uključujući i asortiman opreme i dekoracija za pripremu dezerata vrhunskog kvaliteta.